Oscar Blanco | La Fira “d’idees i llibres radicals” Literal es consolida com un esdeveniment central del món editorial d’esquerres en la seva 3ª edició al recinte de l’antiga fàbrica Fabra i Coats del barri barceloní de Sant Andreu de Palomar. Així ho corroboren les dades: 15.000 visitants, més de 60 editorials i llibreries participant, 400 persones al plat fort de dissabte la conferència de l’escriptor estatunidenc Guy Standing i unes 1000 a la de l’ex-combatent del Front Popular per l’Alliberament de Palestina Leila Khaled.

Literal està impulsada per les editorials Tigre de Paper, Icària, Pol·len i Bellaterra i l’Ateneu Harmonia (situat a Fabra i Coats) i es mostra com “una de les fires del llibre polític amb més futur” segons Emmanuel Rodríguez de Traficantes de Sueños, que es van desplaçar des de Madrid per segon any. Un futur lligat a l’aposta per una programació completa que inclou des d’entrevistes a autors de les editorials participants fetes per periodistes com Marc Font, Laia Altarriba o Joana G. Grezner fins a concerts a l’escenari central. També hi ha hagut programació infantil a l’espai Literal Kanalla o 10 conferències centrals, incloses de referents internacionals del pensament crític i amb entrevistadores de luxe com la diputada de la CUP Anna Gabriel. Entre les editorials i llibreries presents es podien trobar les ja esmentades, Sylone, Txalaparta, la llibreria Katakrak, Wannafrica o la italiana Alegre, entre moltes altres.

El salt qualitatiu de presència d’autors internacionals de renom ja es va dur a terme l’edició anterior amb la presència de Nanni Ballestrini però enguany s’ha reforçat. L’activitat amb més projecció de dissabte va ser la conversa entre Anna Gabriel i Guy Standing, autor de llibres com “El Precariado. Una nueva clase social” o el recentment editat per Pasado & Presente “La corrupción del Capitalismo”. La renta bàsica universal, el comportament del capital rendista o la polèmica diferenciació del pensador americà entre proletariat i precarietat van ser els eixos centrals de la discussió que es pot recupera sencera al canal de la Fira Literal:

Diumenge va tenir lloc l’acte més mediàtic de l’edició. Havia saltat a platós i mitjans pels atacs del sionisme contra la presència de Leila Khaled que va arribar a demanar que es prohibís la conferència. L’expectació va deixar petita la sala principal del centre d’art contemporani de la Fabra i Coats i es va instal·lar una pantalla amb streaming a l’exterior. Khaled, entrevistada pel valencià David Segarra, va fer un repàs de la seva trajectòria revolucionària (el famós segrest d’un avió el 1969, Cuba i el Che, Sudàfrica i Mandela, el panarabisme, el dret de retorn dels refugiats palestins…) i va aprofitar l’ocasió per difondre la vaga de fam dels presos palestins i la campanya de BDS contra l’estat d’Israel que va definir reiteradament com un Estat racista i genocida.

Literal va més enllà d’una fira de llibre polític i crea sinèrgies amb altres experiències d’econòmia social i solidària. A més de l’Ateneu Harmonia i la implicació de Cultura 21 SCCL, la Xarxa de Restauració i Cultura Cooperativa (Xarec) s’ha ocupat tot el cap de setmana del bar on es podia degustar la cervesa artesana, feta a Santa Coloma de Gramenet, Capfoguer.

 

15.000 personas visitan la tercera edición de la Feria Literal

La Feria “de ideas y libros radicales” Literal se consolida como un acontecimiento central del mundo editorial de izquierdas en su 3ª edición en el recinto de la antigua fábrica Fabra y Coats del barrio barcelonés de Sant Andreu de Palomar. Así lo corroboran los datos: 15.000 visitantes, más de 60 editoriales y librerías participando, 400 personas en el plato fuerte del sábado la conferencia del escritor estadounidense Guy Standing y unas 1000 a la de la ex-combatiente del Frente Popular por la Liberación de Palestina, Leila Khaled.

Literal está impulsada por las editoriales Tigre de Paper, Icària, Polen y Bellaterra y el Ateneo Armonía (situado en la Fabra y Coats) y se muestra como “una de las ferias del libro político con más futuro” según Emmanuel Rodríguez de Traficantes de Sueños, que se desplazaron desde Madrid por segundo año. Un futuro ligado a la apuesta por una programación completa que incluye desde entrevistas a autores de las editoriales participantes hechas por periodistas como Marc Font, Laia Altarriba o Joana G. Grezner hasta conciertos en el escenario central. También hubó programación infantil en el espacio Literal Kanalla o 10 conferencias centrales, incluidas de referentes internacionales del pensamiento crítico y con entrevistadoras de lujo como la diputada de la CUP Anna Gabriel. Entre las editoriales y librerías presentes se podían encontrar las ya mencionadas, Sylone, Txalaparta, la llibrería Katakrak, Wannafrica o la italiana Alegre, entre otras muchas.

El salto cualitativo de presencia de autores internacionales de renombre ya se llevó a cabo en la edición anterior con la presencia de Nanni Ballestrini pero este año se ha reforzado. La actividad con más proyección del sábado fue la conversación entre Anna Gabriel y Guy Standing, autor de libros como “El Precariado. Una nueva clase social” o el recientemente editado por Pasado & Presente “La corrupción del Capitalismo”. La renta básica universal, el comportamiento del capital rentista o la polémica diferenciación del pensador americano entre proletariado y precariedad fueron los ejes centrales de la discusión que se puede recupera entera en el canal de la Feria Literal:

Domingo tuvo lugar el acto más mediático de la edición. Había saltado a platós y medios por los ataques del sionismo contra la presencia de Leila Khaled llegando a pedir que se prohibiera la conferencia. La expectación dejó pequeña la sala principal del centro de arte contemporáneo de Fabra y Coats y se instaló una pantalla con streaming en el exterior. Khaled, entrevistada por el valenciano David Segarra, hizo un repaso de su trayectoria revolucionaria (el famoso secuestro de un avión el 1969, Cuba y Che, Sudáfrica y Mandela, el panarabismo, el derecho de regreso de los refugiados palestinos…) y aprovechó la ocasión para difundir la huelga de hambre de los presos palestinos y la campaña de BDS contra el estado de Israel que definió reiteradamente como un Estado racista y genocida.

Literal va más allá de una feria de libro político y crea sinergias con otras experiencias de economía social y solidaria. Además del propio Ateneo Armonía y la implicación de Cultura 21 SCCL, la Red de Restauración y Cultura Cooperativa (Xarec) se ha ocupado todo el fin de semana del bar donde se podía degustar la cerveza artesana, hecha en Santa Coloma de Gramenet, Capfoguer.