Jesús Sánchez | La plataforma Riders por derechos ha convocat vaga el proper diumenge 2 de juliol de 20 a 23h.Sota el lema“no compres, No vendas, No explotes”, és considerada la primera vaga de la “nova economia”.

Impulsada des de la Federació d’Altres Activitats de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), “Riders por derechos” és l’organització sindical de les repartidores en bicicleta a domilicili mitjançant aplicacions mòbils com Glovoo o Deliveroo. Aquesta última, vol imposar un nou conveni que obliga a les riders a treballar per hores i rebre únicament compensació per comanda realitzada. Fins ara l’empresa com a mínim garantia un mínim de 4 € per comanda i 2 comandes per hora de feina. Aquest canvi de les condicions ha fet que les treballadores convoquin.

La vaga arriba després que prop de 100 persones es manifestesin el passat divendres 23 de juny a Barcelona, concretament fins al Carrer Aragó enfront de la seu de Deliveroo. Les repartidores van denunciar la situació de vulneralibitat, precarietat i d’inseguretat que pateixen. Unes condicions on les Riders han de proporcionar el seu propi mòbil, vehicle i a més disponibilitat total per l’empresa, la qual facilita la motxilla nevera que porten. A tot això, s’afegeix el fet de que si tenen algun tipus d’accident laboral, no disposen de cobertura mèdica ni per descomptat dret a baixa.

Aquesta primera acció des de la seva presentació el 8 de juny es va iniciar amb una concentració a la plaça Letamendi. Des d’allà van anar tallant el Carrer Aragó amb crits de “Si no cobramos, No rodamos” fins a la seu de Deliveroo. L’entrada de seu de l’APP va ser empatisfada amb enganxines on es podia llegir “Deliveroo Manipula” i “Deliveroo Esclaviza”. Mentre demanaven que baixessin a negociar els responsables de l’empresa, van realitzar una piràmide a la porta amb les reconeixebles motxilles quadrades que utilitzen per dur els encàrrecs i també es van realitzar talls intermitents al Carrer Aragó com a mesura de pressió.

Finalment, van desconvocar la manifestació però convocant a la vaga de les treballadores de Deliveroo el proper dia 2 de Juliol de 20-23h. També van demanar el compromis de totes les treballadores assistents de fer massiva l’extensió a tota la plantilla.