Versión en castellano

Poder Popular/ Un grup d’entre 40 i 50 persones internes al Centre d’Internaments d’Estrangers porten en vaga de fama des de dilluns 10 de juliol per exigir la seva llibertat i evitar ser deportades a Guinea Conakry. Es tracta de persones d’origen guineà que fa 40 dies que estan tancades al CIE des que van arribar a Granada en pastera i que “tenen por de ser deportades en un macrovol el pròxim dilluns 24 de juliol”, segons ha pogut confirmar el col·lectiu Tanquem els CIEs.

La vaga va començar dilluns amb 70 persones i unes poques han estat alliberades. L’activista Martí Busquets, que forma part del grup de visites de Tanquem els CIEs, explica que les darreres informacions que tenen són de divendres quan els interns no van menjar i van anunciar que seguirien a la protesta. La vaga de fam només es va interrompre amb el sopar de dimecres i l’esmorzar de dijous quan les internes van menjar segons denuncien per pressions per part de la Policia Nacional i la Creu Roja perquè abandonessin la vaga. Encara que es troben molt debilitats i amb febres i mínim 2 interns van haver de ser traslladats dimecres a l’Hospital per problemes de salut derivats del dejuni, en cap moment han tingut intenció d’abandonar la protesta. Busquets explica que han rebut queixes que el seguiment mèdic i l’atenció a les vaguistes està sent molt deficient.

Busquets narra la duresa de la situació dels interns que han fet un trànsit migratori “de fins a 3 anys, creuant el desert, posant-se en mans de màfies i travessant el Mediterrani en pastera” i ara es troben amb la possibilitat de ser deportats. Una de les persones que ha pogut entrevistar Tanquem Els CIEs explica que va fugir de Guinea per “fugir de la persecució política i salvar la seva vida”, ja que el seu pare era opositor i va ser assassinat. També hi ha un cas amb documentació que demostra que és menor d’edat.

Des de Tanquem Els CIEs recorden que els macrovols de deportació, com aquest que passarà per l’aeroport de El Prat i el de Barajas, són una forma habitual. “L’Estat programa un vol a un país, envia totes les persones que estan al CIE que tenen aquest origen i per acabar-ho d’omplir es fan batudes selectives amb perfil ètnic”, raona Busquets. Les vulneracions de drets arriben a pràctiques com que la Policia truqui a una persona en situació irregular per citar-la a comissaria, a l’anar-hi la retinguin fent servir el màxim de 72h i després l’enviïn al vol sense passar pel CIE. L’activista explica que en tractar-se d’un tràmit tan ràpid les persones “no poden exercir el seu dret a defensa” o “a sol·licitar el dret d’asil”. Fins i tot es donen casos on les persones no poden trucar als seus familiars per advertir-los de la deportació.

Sense dret a la salut

Aquesta vaga de fam arriba en un moment on s’acumulen les queixes per mancances en l’atenció mèdica. Tanquem els CIEs va registrar el 10 de juliol una queixa formal al jutjat de control perquè han rebut queixes de 35 internes el 30 de juny i el 5 de juliol. “L’assistència mèdica ha estat històricament deficient”, exposa Busquets, “per exemple, només hi ha una doctora de 9 a 15h de dilluns a divendres i si tens un problema mèdic a la tarda o al cap de setmana t’has d’esperar”. No obstant això, s’han acumulat situacions greus on gent amb problemes físics i mentals ha rebut un tracte humiliant.

Un dels casos més greus és el d’un jove marroquí amb forts dolors i un bony a l’engonal que no va rebre atenció mèdica adequada, tot i demanar-ho reiteradament, fins que es va desplomar al patí del CIE. També una persona amb problemes greus problemes psicològics que tampoc ha rebut una atenció especial ni el seu tractament. Busquets expressa “preocupació i indignació” perquè després de 5 anys de la mort d’Idrissa Diallo per no rebre una atenció mèdica adequada es torni a negar a persones internes al CIE amb problemes de salut.

Fa uns 3 mesos que hi ha un nou director al CIE de Zona Franca i Tanquem els CIEs considera que s’ha tornat enrere en diferents aspectes a més de l’atenció mèdica. Parlen de la presència d’antidisturbis dins el Centre per exemple durant els àpats quan 7 policies antidisturbis es situen al passadís que dóna accés al menjador per intimidar les persones internes. Busquets defensa que la societat civil i els Governs han de pressionar “per totes les vies per a què es compleixen els drets humans i per al tancament del CIE”. En aquest sentit, valoren positivament la visita de Jaume Asens al CIE i la pressió de l’Ajuntament de Barcelona, així com que tant l’Ajuntament com la Generalitat s’hagin posicionat a favor de tancar el CIE.