Laia Facet | El passat dissabte 21 d’octubre, en plena voràgine política a Catalunya, més d’un centenar d’activistes, militants i professionals feministes van reunir-se al local de Ca La Dona a la primera assemblea del moviment feminista contra les violències masclistes. Jornada impulsada per Novembre Feminista i amb l’objectiu de «consensuar i prioritzar accions en els propers temps».

La memòria històrica feminista va obrir la jornada fent un repàs des de les lluites de la transició fins al nou cicle de mobilitzacions internacional, passant per la immensa mobilització del 7N. «Hem construït el concepte de violències masclistes» s’assenyalava posant de manifest que fins als anys 80 no s’incorpora el terme «violència sexual» i fins més endavant «violències masclistes» tal i com s’utilitza avui en el moviment feminista. Les pròpies assistents anaven omplint d’anècdotes i reflexions viscudes en primera persona, recuperant les xarxes de dones invisibles per la història. També es va valorar com al Pacte d’Estat aprovat pel Congrés dels diputats «li falta feminisme» així com recursos; també assenyalant els obstacles d’aplicar la Llei integral catalana i reflexionant sobre noves estratègies pel moviment.

Quatre grups de treball van dinamitzar el gruix de la jornada. Els grups van abordar l’autodefensa feminista, els discursos feministes sobre les violències, les violències sexuals i els mitjans de comunicació i xarxes socials. Després dels quals per la tarda es va fer una posada en comú compartint anàlisis i propostes d’accions. Les activistes racialitzades van llençar una invitació a assumir els propis rols d’opressió dins el moviment, així com a preguntar-nos quines dones són subjectes de ple dret. També es va assenyalar com el discurs de l’odi és profundament misogin, recordant les agressions per abusos sexuals durant el primer d’octubre, però també més enllà d’aquestes. L’assemblea coincidia en la necessitat de «fer xarxa» de generar espais segurs i de resposta ràpida com a eina d’autodefensa feminista.

Moltes propostes d’accions i grups de treball i discussió per seguir construint estratègies que frenin les violències masclistes. Entre crits de «visca, visca, visca, la lluita feminista!» l’assemblea es va citar per preparar la jornada de lluita internacional contra les violències masclistes del proper 25N.