Oscar Blanco | 100 persones van assistir a l’assemblea de presentació i validació d’una iniciativa ciutadana per la remunicipalització de l’aigua a Barcelona. La iniciativa – presentada el 15 de desembre al local de la PAH – ha estat impulsada per Aigua és Vida i compta amb el suport d’entitats com l’Aliança contra la Pobresa Energètica, la Marea Pensionista o la Xarxa per la Sobirania Energètica.

Aigua és vida” va recordar en mans de qui està l’aigua a Barcelona – la multinacional Suez mitjançant la seva filial AGBAR – I de quina manera:  el 2012 l’Àrea Metropolitana de Barcelona va crear sense concurs una empresa mixta on AGBAR té el 70% de les accions. Aquesta decisió arribava després que l’empresa portés gestionant l’aigua més d’un segle sense cap tipus de contracte i sense que es celebrés mai un concurs públic. Ja fa més d’un any el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya va tombar l’entrega del negoci a Agbar.

Aquesta situació i la possibilitat de construir una majoria al ple favorable a la remunicipalització són les oportunitats que el moviment en defensa de la gestió pública i democràtica de l’aigua veu per llançar la iniciativa ara. Tot i així, també veuen com un risc la falta d’experiència en impulsar iniciatives d’aquest tipus i que al sotmetre la decisió a una consulta popular es pugui perdre. Per suplir aquesta manca d’experiència es va comptar amb Leonardo Anselmi, que ja va participar de la ILP per prohibir les curses de braus a Catalunya i és l’impulsor de la iniciativa ZooXXI per acabar amb l’explotació dels animals als parc zoològics.

Què es proposa exactament? La Iniciativa Ciutadana implica una recollida de 15.000 signatures per aconseguir incloure la pregunta “Vol vostè que la gestió de l’aigua a Barcelona sigui pública i amb participació ciutadana?” a la MultiConsulta, un nou mecanisme de participació ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona que es dura a terme per primer cop el mes de maig. També es presentaran iniciatives de Tanquem els CIEs i de Salvem el Sant Pau.

Des de la comissió promotora – a la que s’han adherir ja 40 entitats – consideren que encara que hi ha dues mocions a favor de recuperar la gestió de l’aigua impulsar el procés de recollida de signatures és una oportunitat per no deixar-ho en mans de les institucions i per construir una majoria social conscient de la importànci de recuperar el control d’un bé comú com l’aigua. També és una preparació per defensar un model de gestió pública amb participació ciutadana, és a dir, la xarxa per la remunicipalització pot ser un vehicle per estar preparats per un model de gestió no només públic sinó més democràtic i participatiu. Aquesta idea està inspirada – entre d’altres procesos com París o Berlin – en la recent experiència de Terrassa on la Taula de l’Aigua ha aconseguit acabar amb la gestió privada.

Precisament Terrassa demostra que la mobilització i empoderament popular seran centrals per aconseguir la remunicipalització ja que no és un procés gens fàcil. Les empreses fan tot el possible per mantenir el seu negoci i tenen la llei a favor. Després de dècades de reformes legals les privatitzacions es poden fer un dia i en canvi la gestió pública suposa una autèntica cursa d’obstacles legals i tècnis per demostrar que és la millor opció.

Les primeres 150 federaties ja estan disposades a aquesta nova fase de lluita per recuperar la sobirania d’un recurs tan bàsic i comú com l’aigua. Arrencar la gestió a Agbar suposaria no només resistir, sinó un pas endavant per revertir un model assentat de privatitzacions i comença a desmercantilitzar sectors essencials per la vida. Una oportunitat de blindar el dret a l’aigua i una gestió sostenible que tot just comença.

Nuevo paso de la batalla del agua en Barcelona