Oscar Blanco | El moviment pel dret a l’habitatge i contra l’especulació immobiliària barceloní ha començat hiperactiu el 2018. És normal. Una vegada finalitzada la treva nadalenca dels jutjats, les ordres de desnonament i l’ofensiva de propietaris i administradors torna a ser el dia a dia de la ciutat. De fet l’expulsió del veïnat i els processos de gentrificació tenen una llarga història a la ciutat comtal,potser tan llarga com la pròpia historia del capitalisme. De la mateixa manera, les resistència venen de lluny amb experiències com el Comitès de Defensa Econòmica i la vaga de lloguers lligades a la CNT del primer terç del segle XX.

No obstant això, es podria situar l’inici d’un nou cicle d’especulació i despossessió marcat per una bombolla dels preus dels lloguers – que s’esten a tota l’Àrea Metropolitana i que ja hem tractat en altres ocasions a Poder Popular – a finals del 2016, tot i que alguns indicadors apunten abans. El 2017 ha sigut un any de desenvolupament de l’activitat quotidiana de multitud de col·lectius als barris com el Sindicat de Barri de Poble Sec, el Grup d’Habitatge de Sants, Ens Plantem Poblenou, Fem Sant Antoni, l’Oficina d’Habitatge de Gràcia o la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample, entre d’altres, i de la creació i primers pasos del Sindicat de Llogateres.

Desnonaments aturats, lloguers socials aconseguits, ocupacions i altres petites victòries conviuen amb una sensació de desbordament. Per exemple, a Ciutat Vella – un dels districtes més assolat per l’especulació – la setmana del 16 de desembre va haver-hi programats fins a 21 desnonaments. Res excepcional. Ara mateix a la ciutat hi ha centenars de conflictes oberts i milers de llars patint renovacions abusives o no renovacions de contractes de lloguer sense plantejar ni batalla. Com a mostra el dissabte 13 de gener hi ha unes quantes activitats de diferents col·lectius que generen un mosaic de l’actual problema.

Al barri de l’Esquerra Eixample s’organitza una paella solidària amb les veïnes d’Entença 151. Es tracta d’un dels blocs que durant els darrers mesos ha caigut a les grapes de fons d’inversió i on el veïnat està patint una forta campanya d’assetjament per tractar de buidar-lo, reformar-lo i treure’l al mercat amb preus exorbitants. El motiu? La seva proximitat amb la Model que just acaba de tancar.

Com al Mercat de Sant Antoni, la inversió pública en reformes urbanes revaloritza els immobles de la zona, el veïnat acaba expulsat i butxaques privades s’engreixen amb els beneficis generats per intervencions urbanístiques pagades per totes i que pretenien millorar la qualitat de vida. El veïnat d’Entença 151 vol que l’Ajuntament faci servir el dret de tanteig i retracte per comprar l’edifici com ja va fer a altres casos com Leiva 37. Però, que l’Ajuntament compri immobles a preu de mercat no alimenta la bombolla? Quin tipus d’eines poden ser efectives per evitar processos de gentrificació derivats de millores urbanístiques? Bloquejar els preus dels lloguers durant un període en els carrers propers a l’obra?

Una situació similar viuen les veïnes del carrer Pons i Gallarça a Sant Andreu de Palomar on la mort de l’antiga propietària d’un seguit de cases ha fet aparèixer els voltors. Les casetes tenen 150 anys d’història i algunes habitants tenen contracte iniciats el 1930. Les llogateres han reformat els edificis i fet reparacions durant dècades i ara veuen en perill les seves llars. El mateix dissabte han convocat un taller de pancartes.

De nou a Ciutat Vella, el col·lectiu Resistim al Gòtic ha organitzat una Trobada veïnal sobre el dret a l’habitatge on volen fer balanç del primer any d’activitat. També pretenen fer un dinar popular i activitats infantils per recuperar l’espai públic a la plaça dels Traginers. Intentar recuperar l’espai públic atapeït de terrasses i sobreexplotat pel turisme és un dels reptes principals al districte amb iniciatives com Fem Plaça. Per acabar de cloure el mapa del dissabte 13 a Horta el teixit associatiu ha convocat una manifestació en defensa del Bloc 17, un espai de les entitats del barri en perill per l’especulació. 4 activitats a diferents barris que podrien ser més perquè com deien els conflictes oberts són innumerables: el Bloc Llavors recuperat a als voltors de Vauras Investment i en lluita per aconseguir lloguers socials, la recuperació d’habitatges de propietat pública a Vallcarca, blocs Sant Antoni adquirit per fons voltors on els veïns s’estan organitzant, el veïnat d’Andrea Dòria a la Barceloneta que ha aconseguit certs compromisos de la Fundació de l’Hospital de Sant Pau…

El movimiento contra la especulación hierve en Barcelona