Poder Popular | Les treballadores del Museu Picasso de Barcelona s’han plantat davant els abusos de l’empresa que gestiona l’equipament MagmaCultura, una de les grans del sector cultural que també gestiona el Palau Güell, els Centres Caixaforum o el MNAC, i han convocat vaga els propers 27 de març i 3 d’abril. Es tracta de la primera vaga al Museu Picasso i també de la primera vaga contra MagmaCultura. A més, han posat sobre la taula la convocatòria d’una vaga indefinida a partir del 5 d’abril si l’empresa no admet les reivindicacions dels treballadors com explica el comunicat del SUT. Al Museu Picasso ja s’ha sumat la Sala Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona gestionada per MagmaCultura i avui mateix s’han sumat la plantilla de MagmaCultura al Centre de Cultura Contemporanea de Barcelona (CCCB) i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) a partir del 3 d’abril. És possible que es sumin més centres en els propers dies.

L’empresa i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) van fer una nota de premsa on es mostraven “sorpresos” per la convocatòria perquè estava convocada al “marge del Comité d’empresa”. El sindicat convocant ha respost a aquesta nota explicant que la notificació formal de la convocatòria de vaga es va fer el 15 de març i que l’empresa ha obviat totes les comunicacions de la secció sindical del SUT des de que es va constituir. A més, exposen que el Comité d’Empresa va sorgir d’unes eleccions sindicals on només es va presentar UGT i amb una participació de ” 70 dels 549 treballadors. És a dir, només un 13% de la plantilla va votar a favor d’aquest Comitè.” Denuncien que l’empresa està coaccionant als treballadors i citant-los individualment a les oficines per dir que la vaga és il·legal.

El sindicat també impulsa en els mateixos dies vaga a una altra de les grans empreses de la gestió d’equipaments culturals: Ciut’art. En aquest cas la vaga afecta al Museu de la Música, Fundació Tàpies, Museu del Disseny, Arxiu Històric de Barcelona, Fundació Miró, CCCB i la Fabra i Coats. El SUT ja havia sostingut diverses vagues indefinides contra Ciu’tart per exemple al Macba i en general al sector a la ciutat de Barcelona a l’Auditori i al Liceu, gestionats per la ETT Mampower. Tot i algunes victòries sindicals en aquests conflictes continua sent un sector dominat per les subcontratacions i la precarietat.

Les reivindicacions de la vaga ataquen aquesta precarietat imperant des de diferents punts de vista i amb el reconeixement de drets tan bàsics i senzills com abrics per treballar a l’hivern i en general una indumentària adequada i que protegeixi la salut de la plantilla. En el mateix sentit s’exigeix que el mobiliari complexi els criteris ergònomics. Actualment les treballadores denuncien que s’acaben produïnt baixes per lesions d’esquena per les taquilles i les cadires que no estan en bones condicions i forcen la postura durant la feina de venda de tiquets.

També hi ha més d’una reclamació que apunta a l’excés d’hores extres i els festius que es treballen obligatoriament. En aquest sentit la taula reivindicativa de la vaga exigeix que es reconegui contractualment la durada real de les jornades laborals i acabar amb les “hores complementàries obligatòries”. A la vegada s’exigeix recuperar els festius, que el temps destinat a dinar es reconegui com a temps efectiu de feina I poder escollir el periode de vacances sense que la empresa pugui imposar unes dates concretes. Per últim, hi ha diverses reivindicacions que apunten a les desigualtats dins la pròpia plantilla i la temporalita:t la defensa que tothom passi a indefinit o fixe discontinu (incloses les treballadores actualment en periode de prova) i també unificar la categoria d’informador (ara mateix es divideixen en tres categoríes diferents tot i fer practicament la mateixa feina) i els sous i les jornades en els diferents centres. Ara mateix hi ha “diferències salarials entre centres de fins a 4€ per hora pel mateix lloc de treball” o  “114 hores anuals de diferència” en les jornades màximes anuals, segons informa el SUT. MagmaCultura està aplicant un conveni d’empresa amb condicions pitjors que el conveni sectorial del lleure que seria aplicable.

Fonts de les treballadores expliquen que porten des del mes d’octubre organitzant assemblees per tirar endanvant aquestes mobilitzacions amb una participació elevada i confien que l’empresa haurà d’escoltar les seves exigències i acomplir-les. Per empènyer el conflicte a bon port criden a la solidaritat de la resta de treballadores amb un sector fortament precaritzat. El SUT afirma que “la reacció de l’ICUB i de les empreses subcontractistes davant de les convocatòries de vaga és sempre de “sorpresa” perquè segons la institució i les empreses les condicions dels treballadors són ja satisfactòries.” No obstant, afeigeix que “tothom sap que els treballadors no fem vaga per esport” i que “mentre es mantinguin condicions discriminatòries i insuficients, mentre existeixi la subcontractació i s’hagin de garantir els beneficis d’empreses a costa de les condicions dels treballadors, seguiran havent-hi lluites i vagues per part de les plantilles dels museus de Barcelona en defensa de millores i del seu lloc de treball.”

https://poderpopular.info/2018/03/23/el-museo-picasso-de-barcelona-a-la-huelga-por-primera-vez/