Oscar Blanco | Tomàquets, cogombres i prèssecs per tothom. Alguna birra, però ambient esportiu. Tan esportiu que algunes activistes de l’Àgora Juan Andrés fins i tot pateixen al crit de: “eh, més ball i menys cops”, entre els riures de les més avesades a la boxa. El passat dissabte 28 de juliol es van trobar quatre espais amb moltes coses en comú amb el lema “Entrebarris, trobada de boxa social”. Els protagonistes eren el Gimnàs Sant Pau que feia d’amfitrió, des de Sabadell el Gimnàs Popular Rukeli del Centre Social L’Obrera i, els que més s’havien desplaçat, Hortaleza Boxing Crew, des de la perifèria madrilenya. L’escenari era l’Àgora Juan Andrés, solar alliberat i autogestionat del Raval.

Són espais amb coses en comú perquè tots han estat o estan recentment en perill de desaparèixer. El Gimnàs Social Sant Pau sembla que és l’espai amb la continuïtat més assegurada després d’aconseguir que l’Ajuntament el passat mes de maig aprovés la compra de l’espai que serà gestionat per una cooperativa i on es construiran habitatges socials, tal com havia demanat la iniciativa ciutadana que volien presentar des del gimnàs a la fallida multiconsulta.

Més difícil és ara mateix la situació d’Hortaleza Boxing Crew que després d’anys de lluita ha rebut de l’Agència d’Habitatge Social de la Comunitat de Madrid, propietària de l’edifici, una carta comunicant-los que han d’abandonar l’edifici i traslladar-se a un nou local amb un lloguer de 457€ que no poden assumir. En una situació similar es troben l’Àgora Juan Andrés i el Centre Social L’Obrera (seu del Rukeli), tots dos en ple procés judicial contra Triquell y García SL i Cajamar respectivament. Ambdós espais estan organitzant una campanya de suport i pressió per aconseguir que espais abandonats durant anys i recuperats pel treball desinteressat del veïnat continuen tenint un ús social.

Aquest era l’objectiu principal de la trobada de boxa i recollida solidària d’aliments. Posar un granet de sorra en la campanya de defensa de l’Àgora, que va explicar al final de l’interclub l’activista barrial i del moviment d’alliberament sexual Gerardo Ariza. També tenen en comú ser tres espais on la boxa és el punt d’entrada de joves en risc d’exclusió i amb projectes diferents d’educació social. Julio Rubio a Hortaleza, el Zurdo al Raval o les militants del Rukeli entenen l’esport com una eina de trobada per refer lligams socials al barri i per combatre els impactes perversos de la combinació entre precarietat i atomització social.

Durant un parell d’hores van desfilar per l’improvisat ring (tan improvisat com quatre cadires a les cantonades amb cordills que delimitaven l’espai sobre el terra de sorra) joves dels tres espais de diferents nivells, des dels que debutaven als que ja han fet algunes vetllades amateur. L’ambient va ser en tot moment de companyonia i sense competitivitat malsana ni escarafalls de ningú. Això sí, totes les persones participants van voler donar el millor de si mateixes com a boxejadores (sense arriscar massa per no caure). L’ocasió bé s’ho valia.