Victor Muñoz | Deu anys després del col·lapse de Lehman Brothers, era hora d’explicar la història de la crisi financera mundial des de la perspectiva dels moviments socials i de proposar solucions transversals positives per donar prioritat a l’interès públic en el futur.

L’objectiu era organitzar una jornada per conscienciar de la necessitat de que la ciutadania prenguem el control de les finances, la consigna era “Posem les finances al servei de les persones i el planeta”. Volem adoptar una nova forma de produir i reproduir, compartint recursos i riquesa. Un nou model econòmic que posi les vides en el seu centre. Les grans finances són poderoses, però si ens unim podem formar part de la indispensable acció política per oposar-nos-hi amb èxit.

La jornada va començar amb una taula rodona amb Joan Tugores, Enric Tello, MªDolors Comas d’Argemir i Sira Vilardell. Analitzaven la crisi des del punt de vista financer, ecològic, social i feminista i vam arribar a conclusions molt interesants. Per exemple: La conclusió que la crisi financera també inclou una crisi de valors que afecta a la percepció humana d’allò que és bo o dolent.

Desprès d’un cafè va arribar el moment d’explicar la crisi des de les perspectives dels diferents moviments socials i buscar solucions transversals a tots els sectors. Ens vam fer conscients de que ens enfrontem a una sola crisi amb moltes cares i que es manifesta de moltes maneres afectant a tots els sectors i, per tant, ens enfrontem a un únic enemic. No podem consentir que les finances estiguin orientades i regulades cap al màxim benefici dels capitals i no per contribuir i procurar crear unes condicions habitables al planeta i de vida digna de les persones.

A les 19h es va convocar a tots els col·lectius a una manifestació que tenia com a punt de partida la delegació de la UE al Passeig de Gràcia, on també va tenir lloc una obra de teatre representant el segrest d’Europa per part de la banca. Vam fer un itinerari aturant-nos a les seus dels bancs i multinacionals, una forma de posar noms i cares als culpables de la crisi, fins a la seu del Banc d’Espanya a Plaça Catalunya on va culminar la manifestació.


Aquesta jornada no era una finalitat, sinó la oportunitat d’iniciar un camí que possibiliti espais col·lectius per profunditzar en l’acció social i solidària d’entitats i moviments socials catalans en la lluita contra la dictadura dels mercats financers i per recuperar les finances per a l’economia, les persones i el planeta.

 

Versió en castellà:

Crónica: 10 años de crisis y estafa. ¡Tomamos el control de las finanzas!