Laia Facet | El Centre Cultural Franscesca Bonnemaison, conegut com La Bonne, ha topat amb una renovació del conveni per part de la Diputació de Barcelona que tal i com han declarat fa inviable el manteniment del projecte. Un projecte que ve de lluny perquè l’espai i el seu edifici es fundà l’any 1922 gràcies a Francesca Bonnemaison i un grup de dones. El projecte duraria fins al final de la Guerra Civil quan per evitar que l’espai se’l quedés la Sección Femenina es du a terme la cessió a la Diputació de Barcelona. Però, amb una clàusula que condiciona el seu ús a la funció pel qual es va fundar: promoure la cultura de i per a les dones; una clàusula que ha estat vulnerada repetidament. Gràcies a les reivindicacions dels moviments, l’espai es recuperaria fa uns 15 anys amb el mateix objectiu fundacional que ara es pretén tornar a vulnerar.

El dimarts 5 de març en roda de premsa explicàven com «la proposta de renovació per part de la Diputació de Barcelona, en concret de l’Àrea de logística i patrimoni, lluny de reconèixer aquest treball que fa 15 anys que es ve fent, però que veu de la font del que va ser aquest primer institut de cultura de la dona fundat per Franscesca Bonnemaison. Lluny d’això, ens hem trobat una proposta que és inadmissible.» La proposta pretén fer una cessió de només dos anys que impossibilita l’estabilitat del projecte, quan es venia d’un conveni de 4 i un previ de 10 anys. A més, la cessió d’ús emfatitza la privatització d’alguns dels espais de l’edifici amb el que es considera una intervenció. Ja la darrera negociació va suposar una retallada del 90% del finançament que va obligar al Centre a reinventar-se. Com han declarat els darrers anys s’han trobat amb «una primera estratègia de deixar sense recursos i una segona d’intervencionisme absolut en el funcionament del dia a dia».

Tot i les dificultats, La Bonne avui és un projecte plenament viu que treballa amb unes 90 organitzacions de dones i per els espais dels quals han passat més de 10.000 persones el darrer any. A la roda de premsa ha intervingut també l’activista Norma Falconi recordant que va ser a La Bonne on va fundar-se el Sindicat de treballadores de la llar i la cura, Sindillar, i ha revindicat que «nosotras no solamente cuidamos, también queremos cultura». En definitiva, un espai viu i fonamental que reforça la idea de que «el problema no el tenim nosaltres, el té la diputació». 

Aquest conflicte esclata en un moment on proliferen els estudis de la situació d’invisibilitat i menysteniment de la dones al món de la cultura, així com el creixement espectacular de producció cultural feminista els darrers anys. Un conveni amb una retallada i intervenció d’aquestes característiques que no sols no respon a la dinàmica de La Bonne sinó en general als feminismes. La situació es dóna en un moment «on tothom es vol atribuir el feminisme d’una manera gratuïta i aleatòria. Que una institució com la Diputació hagi engegat una campanya al voltant del 8 de març dient que la Diputació és feminista és una incongruència i una falta de respecte absoluta pel moviment feminista i per les dones de la cultura» ha reivindicat Marta Vergonyós.

Com exigeixen en el manifest que han difós recentment «exigim un conveni que garanteixi l’ús de l’Edifici Francesca Bonnemaison per les dones i que s’acabi amb l’ús il·legítim dels espais per al lucre i benefici de la Diputació de Barcelona». Amb aquesta voluntat La Bonne no descarta emprendre mesures legals i judicials i convoquen a accions de desobediència civil feminista. El dijous dia 7 de març a les 12h del migdia a la porta de l’edifici tindran lloc un piquet informatiu, criden a adhesions al manifest difós i participaran a la manifestació del 8 de març en el marc de la vaga feminista.

https://twitter.com/LaBonne_CCDFB/status/1102924398162575360?s=19