Redacció Poder Popular | Les vagues llogateres ja tornen a ser una realitat a Catalunya. La manifestació multitudinària del 23 de novembre a Barcelona va posar en l’horitzó la vaga de lloguers – retenir col·lectivament la renda – com a acte de protesta i desobediència davant la situació actual de l’accés a l’habitatge. La convocatòria d’aquestes vagues es plantejava des del Sindicat de Llogateres com a següent pas del que es coneix popularment com la «revolta de les claus».

Després de la històrica protesta, l’organització va impulsar diverses «brigades llogateres», és a dir, grups de militants del Sindicat que van porta per porta i finca per finca per parlar amb llogateres que viuen en blocs de grans propietaris i animar-les a organitzar-se contra els abusos immobiliaris. També va treballar per donar una nova empenta a blocs que ja estaven organitzats i en ple conflicte amb alguns dels principals rendistes del país. És el cas de les 38 promocions d’Habitatge de Protecció Oficial de La Caixa, que porten en lluita des del 2021 contra les expulsions, els abusos i la privatització de les seves llars.

En aquest context, Salou s’ha convertit en el punt de partida de la primera vaga de lloguers després del 23N. Des de dilluns 9 de desembre, un conjunt de famílies de les promocions d’habitatges de protecció oficial gestionades per La Caixa (a través de la societat Inmocaixa) van començar una vaga de lloguers de dos mesos, retornant el rebut de les dues darreres mensualitats de l’any. A les llars de la promoció de Salou s’hi suma un altre grup de famílies de la promoció de La Caixa ubicada al Vendrell. Amb l’impagament conjunt s’exigeix la devolució dels imports cobrats en concepte d’IBI després que una sentència del Tribunal Suprem declarés il·legal que es cobrés aquest impost a llogateres d’habitatges protegits.

Les llogateres denuncien que La Caixa ha cobrat més de 10 milions d’euros en IBI només a Catalunya i reclamen la retirada immediata d’aquesta clàusula abusiva i el retorn de les quantitats cobrades il·legalment. A més, exigeixen al futur propietari de les promocions, l’Incasòl, que garanteixi la fi d’aquestes pràctiques i prengui mesures per protegir els drets de les famílies afectades. A l’estiu el govern català va anunciar la compra d’algunes promocions d’HPO de La Caixa, però la majoria dels blocs han quedat fora de l’acord. Per aquest motiu, la vaga també es convoca en solidaritat amb les promocions no adquirides per l’Incasòl i encara gestionades per Inmocriteria, on continuen les accions de l’entitat bancària per expulsar a les llogateres.

Promocions de Sentmenat s’afegiran a la vaga al març

Precisament les llogateres d’algunes promocions de La Caixa que no comprarà l’Incasòl seran les pròximes vaguistes. Les llogateres de dues promocions d’habitatge protegit de Sentmenat van aprovar a mitjan desembre per àmplia majoria iniciar una vaga de lloguers a partir d’aquest mes de març. Actualment, s’estan recollint les adhesions a la vaga entre el veïnat per tal d’assegurar una participació suficient.

Amb aquesta acció de desobediència, reclamen la pròrroga dels contractes de lloguer ja extingits i la retirada dels procediments judicials oberts per desnonar famílies, a més de la retirada de clàusules abusives i sobrepreus per tal de tornar als preus originals. A més, el veïnat d’aquestes promocions reclama també l’adquisició dels blocs per part de la Generalitat perquè passin a formar part del parc públic de lloguer abans que perdin la seva condició d’habitatge protegit.

Denúncia dels abusos en l’habitatge protegit

Els governs de la Moncloa, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han anat acumulant anuncis sobre la promoció de nou habitatge protegit. Des del punt de vista del Sindicat de Llogateres encara que no es coneixen tots els detalls de les propostes anunciades, les declaracions fetes fins ara semblen dibuixar de nou un model d’HPO concertat. Un model pensat per garantir el lucre dels agents privats i a un preu final de lloguer d’escàndol que no servirà ni per influir a la baixa els preus del mercat privat ni per garantir l’accés universal a l’habitatge.

El Sindicat de Llogateres va presentar fa més d’un any una campanya per denunciar el model fallit d’HPO, que ha assegurat el benefici privat amb fons públics, i posar fi als abusos de La Caixa en els habitatges que gestiona.

En més d’una trentena de promocions s’han acumulat els greuges esmentats. A més, el model d’habitatge de protecció oficial sota el qual van ser construïdes fa que, al cap d’uns anys, perdin la seva protecció i es puguin gestionar de manera especulativa, tot i les ajudes milionàries que va rebre La Caixa, que ascendeixen als 20M d’euros sense comptar els subsidis als préstecs. Ja s’han donat diversos casos d’expulsió de veïns i veïnes i hi ha procediments judicials oberts per poder desnonar altres famílies.

El Sindicat exigeix al Departament de Territori l’adquisició de totes aquestes promocions i, amb ella, la paralització dels procediments de desnonament i el reallotjament de les famílies desnonades, la renovació automàtica dels contractes amb preus adaptats a la capacitat econòmica de les famílies i sense clàusules abusives, i el reconeixement dels drets col·lectius d’associació i negociació per part de les llogateres.

Comparte: