Poder Popular | Novembre Feminista, espai de confluència d’activistes i uns 40 col·lectius feministes, va exposar les seves demandes per la manifestació del 25N, dia internacional de la no-violència contra les dones i les nenes, en una roda de premsa davant de la Ciutat justícia. L’activista Montse Benito va explicar que la feien davant aquesta institució “perquè el sistema judicial no garanteix veritat, justícia i reparació per les dones que han patit violència”. També que les “dones no estan al centre d’aquests processos” com demostra el recent judici per la violació de San Fermín. Àsia Selma, de l’equip de comunicació de Novembre Feminista, va recordar l’èxit de la manifestació contra la justicia patriarcal convocada per aquests esdeveniments.

“Catalunya és la comunitat autònoma amb més ordres de protecció per violència contra les dones denegades” va posar sobre la taula l’advocada Marisa Fernández. El 2016 un 28% van ser rebutjades al conjunt de l’Estat espanyol i la xifra catalana es va situar al 55%. Durant el segon trimestre del 2017 la situació es manté amb 30% de denegacions a l’Estat i un 50% a Catalunya. Fernández va definir la dada com “preocupant i permanent”. Va denunciar també “la manca de formació de la judicatura” i “la manca d’instituts forense amb formació de gènere” que provoca “que més de la meitat de les denúncies per violència masclista acabin arxivades”. L’advocada també va càrregar contra el mite de les denúncies falses, recordant que només són el 0,0079 del total. “El veritable problema són les denúncies creuades” considerava Fernández “els homes que s’avancen a denunciar les dones per violència domèstica per tractar de protegir-se d’una denúncia”.

Més enllà del terreny judicial, Montse Benito es va lamentar que “malgrat tenir legislacions nacionals i internacionals”, les dades que surten arreu del món no paren d’empitjorar. “1 de cada 3 dones ha patit violències masclistes a la ciutat de Barcelona” va exposar l’activista que raonava que “creixen els feminicidis dins i fora de la parella”.

La plataforma també es va mostrar crítica amb el sistema educatiu que no té com a prioritat la prevenció de les violències masclistes. A la vegada va denunciar la manca d’accés a les mesures de protecció i atenció de les dones migrades en situació irregular. La sociòloga Carme Alamany va afegir algunes dades de les violències al camp laboral amb un 20% de bretxa salarial, la immensa majoria de treballs a temps parcials no desitjat i l’omnipresència de l’assetjament sexual.

Pel que fa als mitjans de comunicació, Selma va criticar durament la “manca d’espais que doni veu a les dones” i “el tractament inadequat de les violències”, així com “una publicitat que ens cosifica” o “la culpabilització de les dones supervivents d’agressions sexuals”. Des de Novembre Feminista es considera que els mitjans no fan seguiment de les demandes i conquestes del moviment. Per això s’han posat fil a l’agulla, Celma va explicar que a la primera assemblea d’abordatge de les violències masclistes es va crear un equip de comunicació i demanen als mitjans de comunicació “que siguin crítiques i responsables” i que s’impliquin en donar veu al 50% de la població.

Per tots aquests motius, Novembre Feminista convoca una manifestació a Barcelona que sortirà de Plaça Universitat a les 18h. Les activistes volen donar “una imatge de llibertat contra la violència amb demandes que van molt més enllà del pacte d’Estat” i sostinguda per milers de dones que creen xarxes i relacions lliures de violència. Alhora volen reivindicar l’autodefensa feminista com una manera eficaç de respondre i teixir xarxes entre dones per combatre tot tipus de violència.